by
on
under
Permalink

Maailmanennätyksiä polkupyörällä

Polkupyörälläkin pääsee haluttaessa todella kovaa, sen todistavat erilaiset maailmanennätykset, joita lajista on rekisteröity. Tavallisella kaupunkipyörällä tasaisella tiellä ajettaessa on vauhti n. 20 km/h, kun taas kunto- tai kilpapyörällä pääsee tasaisella pinnalla kirimään eteenpäin noin 40 km/h. Pyörästä ja olosuhteista riippuen nopeus voi siis vaihdella huomattavasti.

Nopeusennätyksiä polkupyörällä on alettu suorittaa jo niinkin varhain kuin vuonna 1899, kun amerikkalainen pyöräilijä Charles Murphy kirjasi lajin ensimmäisen virallisen maailmanennätyksen 100,2 km/h. Tämän ennätyksen rikkoi Albert Marquet Los Angelesissa vasta vuonna 1937 lukemalla 139 km/h. Pyörän ominaisuuksia kehiteltiin edelleen, ja ennätyslukema rikkoontui uudelleen vuonna 1942, polkemassa tuolloin Kalifornialainen Alf Letourneau ja nopeudeksi kirjattiin huimat 175 km/h.

Ennätyksiä on siis rikottu moneen kertaan, ja mainittakoon että monissa suorituksissa on käytetty erilaisia auttavia kikkoja, kuten esimerkiksi että ilmanvastustus on saatu laskemaan ajamalla moottoriajoneuvon turbulenssissa. Toisaalta myös kaikkein kovimmat nopeudet, jopa 300 km/h, on mitattu paikallaan ajattaessa eräänlaisella kuntopyörällä!

Vauhti on siis päätähuimaavaa, sen voi sanoa ainakin tämän päivän ennätyslukemasta, sillä huikeat 223,30 km/h on kirjannut Eric Barone vuonna 2015 Varsissa, Kaakkois- Ranskan Alpeilla. Ennätys tehtiin lumisessa rinteessä, ei niinkään polkien, vaan käyttäen hyväksi painovoimaa 42 asteen jyrkässä mäessä. Mutta lisää ennätyksiä on luvassa, sillä 55-vuotias Barone vakuuttaa vielä rikkovansa tuonkin ennätyksen lukemalla 230 km/h.