by
on
under
Permalink

Pyörällä Saariston Rengasteitillä

Pyörällä matkaten näkee ja kokee enemmän, ja viime vuosina pyörämatkailu onkin lisääntynyt Suomessa tuntuvasti. Kauniita ja hyvin opastettuja reittejä löytyy ympäri maata, mutta suosituimpia ovat saaristo-reitit, järvisuomen reitit sekä maaseutureitit pieniin viehättäviin kaupunkeihin. Opastetut reitit ovatkin pyöräilijöille turvallisia ja viihtyisiä majoitus- ja lepopaikkoja löytyy matkan varrelta.

Yksi suosituimmista pyöräreiteistä Suomessa on Turun saariston halki kulkeva rengasreitti, joka tarjoaa parhaat mahdolliset edellytykset retkeilyyn. Saariston rengastie kattaa yhteensä 200 kilometriä saaristoteitä ja lossi-väyliä. Reitti alkaa Turun Tuomiokirkolta Kaarinan suuntaan ja palaa lopulta Naantalin kautta Turkuun. Vaihtoehtoisesti voi matkaaja valita lyhyemmän, niin sanotun Pienen Rengastien, joka kulkee reitin Nauvo – Rymättylä – Naantali.

Valitsipa sitten minkä reitin tahansa, on ennen matkaan lähtöä kuitenkin syytä suunnitella reitti huolella. Netistä löytyvästä reittiopasteesta löytyy paljon hyödyllistä tietoa, kuten eri osuuksien pituudet ja niihin kuluva aika, reittien kunto ja nähtävyydet matkan varrella. Opasteen avulla voi myös etukäteen varata mahdolliset majapaikat ja huomioida lossien aikataulut. Myös Saariston Rengastie -opastekirja voi olla hyödyllistä pakata mukaan.

Mitä nähtävää reitiltä löytyy?

Kaunis saaristomaisema voi olla jopa eksoottista; meri, saaret, kallio ja luodot luovat oman ainutlaatuisen tunnelmansa puhumattakaan saariston rikkaasta kulttuurihistoriasta. Merenrantakylät ja -kaupungit ovat ehdottomasti oma elämyksensä. Matkailija voi vierailla viihtyisissä rantakahviloissa, ravintoloissa, museoissa tai gallerioissa. Siispä vain pyörän selkään ja polkemaan!