Epäilläänkö selkä- tai niskavammaa?

Varsinkin aikuisiällä selkä- ja niskakivut ovat todella yleisiä. Tutkimusten mukaan kahdeksan kymmenestä kärsii kivuista elämänsä aikana useamman kerran.

Selkäkivut ja niiden kanssa kamppailu

Selkäkipujen syytä ei monesti tiedetä. Selkäkiputapauksista noin 90 % luokitellaan yleensä epämääräisistä syistä johtuviksi kivuiksi. Paras keino välttää kaikenlaiset selkäkivut, on pitää itsensä fyysisesti hyvässä kunnossa.

Liikunnan sanotaan olevan paras lääke moneen erilaiseen vaivaan, joten vahvat lihakset ja hyvin liikkuvat nivelet pitävät erilaiset kiputilat helposti poissa. Kiputilat voivat johtua rasituksesta, tulehduksista tai esimerkiksi vammasta. Lääkehoito on aina vihoviimeinen keino hoitaa kipuja, koska muitakin hoitokeinoja on.

Niskakivut ovat ikävä vaiva kenelle tahansa

Anatomisesti ajateltuna, eri niskanosia ovat niska, kaula ja hartia-alue. Ihmiset tuntevat kipua monesti yhdellä tai useammalla osa-alueella, joiden aiheuttajina voivat olla esimerkiksi välilevyt, fasettinivelet, selkäytimen ympärillä oleva kovakalvo, nivelsiteet, eri lihakset ja hermot. Niskat voivat olla myös jumissa, johon syynä voi olla esimerkiksi huono työskentely tai nukkuma-asento.

Niskakivut kuriin helposti kotikonstein

Niskakipujen kurissa pitämiseen on monia hyviä keinoja:

  1. jos teet työtä päätteellä, pidä säännöllisesti taukoja
  2. pidä pää pystyssä
  3. harjoita lihasvoimaa

Säännöllinen liike niskoille ja hartiaseudulle auttavat jokaista niskakipujen kanssa kamppailevaa voittamaan kiputilat ja niskajumit. Jos säännöllinen liikunta ja lihasvoiman harjoittelu eivät auta, löytyy markkinoilta hyviä välineitä niskakipujen parantamiseen kotikonstein. Apua löytyy netistä helposti. Jos sinulta puuttuu oikeat välineet, löydä hyvä rankaluta täältä.