by
on
under
Permalink

Alamäkiajoa lumisissa talviolosuhteissa

Alamäkiajo on jo sinällään haastavaa ja samanaikaisesti hurmaavaa, mutta jos siihen lisätään vielä talviolosuhteet ja lumipeite, on elämys vieläkin moninkertaisempi! Voisi kuitenkin ajatella, että ehkä tässä vaiheessa olisi helpompi vaihtaa varustus suksiin, mutta toisaalta pyöräily talviolosuhteissa on aivan oma kokemuksensa, jota ei kannata ohittaa.

Jos innostuu kokeilemaan alamäkiajoa lumessa, on kuitenkin syytä varmistaa että varusteet on kunnossa. Talvioloissa pärjää periaatteessa samalla pyörällä kuin kesälläkin, mutta luminen maasto vaatii ehdottomasti talvirenkaiden asennusta. Markkinoilta löytyykin laaja valikoima erilaisia renkaita vaihteleviin sääolosuhteisiin, ilmanpaineita vaihtelemalla voi säätä juuri oikeat ominaisuudet maastosta ja säästä riippuen.

Myös turva-varusteisiin on syytä kiinnittää huomiota kun lähdetään ajamaan talviolosuhteissa. Perusvarusteisiin kuuluu, kuten kesälläkin, kypärä, lasit, niskasuoja, hartiasuoja, sääri- ja polvisuojat, käsineet ja pitkähihaiset ja -lahkeiset ajovarusteet. Esimerkiksi nettikaupoista löytyy erillisiä lämpövarusteita talviolosuhteisiin, jotka takaavat sekä ajajan turvallisuuden että pitävät lämmön.

Sään tai vuodenajan ei siis tarvitse olla rajoitteena alamäkipyöräilyn harrastajille. Lumessa ajaminen voi olla haastavaa ja maasto täynnä yllätyksiä, mutta se on ehdottomasti ainutlaatuinen ja adrenaliinin täytteinen elämys. Kuten kaikissa lajeissa, ovat harjoittelu ja suunnittelu tärkein tekijä onnistumiselle. Aloittelijan onkin ehkä paras kokeilla lajia vuokra-välineillä ja ammatti-ohjaajien avustuksella, jotta harrastus saa oikean aloituksen ilman mustelmia.