by
on
under
Permalink

Alamäkipyöräily ja tarvittavat varusteet

Alamäki pyöräilystä löytyy vauhdin huumaa, mutta myös haasteita, jotka koettelevat ajajan taitoja ja pyörän varustuksen kestävyyttä. Ero tavalliseen pyöräilyyn on verrattavissa eroon murtomaahiihdon ja laskettelun välillä; samat välineet ja taidot eivät sovellu molempiin lajeihin!

Pyöräilijä hankkii taidon harjoittelulla, mutta varusteet on hankittava ammatti-taidolla. Alamäkipyöräilyssä vauhti voi nousta yli sataan kilometriin tunnissa ja maasto on usein haastavaa. Ajo seuraa ennalta merkattua reittiä, jossa joutuu väistelemään kiviä, kuoppia tai muita esteitä. Oikea ja juuri tähän lajiin tarkoitettu varustus onkin siis ehdoton edellytys, jotta ajajan turvallisuus on taattu mahdollisen onnettomuuden sattuessa.

Kypärä on tietenkin ensimmäinen ehto alamäkiajossa, mutta varustuksiin kuuluvat myös ajolasit, niskasuoja, hartiasuoja, sääri- ja polvisuojat, käsineet ja pitkähihaiset ja -lahkeiset ajovarusteet. Nettikaupoista löytyy laaja valikoima kyseisiä turva-varusteita, jotka ovat asianmukaisesti pehmustettuja, vuorattuja kovikkeilla ja kiinnitys tapahtuu kätevästi tarra-nauhoilla. Rintakehää suojaamaan löytyy myös haarniska-mallisia rintapanssareita, jotka suojaavat samalla myös käsivarret ja kyynärpäät.

Alamäkiajoon ei tule myöskään lähteä millä hyvänsä pyörällä, vaan varusteiden tulee vastata haastavaa suoritusta. Lajissa käytettävät pyörät on valmistettu normaalia kestävimmistä osista ja jousitukset on tehty pidemmiksi, jotta iskuista ja töyssyistä selvittäisiin helpommalla. Erityisesti tähän lajiin valmistettujen pyörien rakenne poikkeaa tavallisista pyöristä monella tavalla ja vastaavasti markkinoilta löytyykin erihintaisia vaihtoehtoja erityisvarustuksista riippuen.