by
on
under
Permalink

Tour de France 2014

Tour de France eli tuttavallisemmin Tour on ehkä maailman tunnetuin pyöräkilpailu, ja tänä vuonna nähdään järjestysluvultaan 101 kisa. Ensimmäinen Tour käytiin vuonna 1903, mutta sota-ajat ym. estivät kisan järjestämisen, joten vasta tänä vuonna siis päästään pitämään sadas ensimmäinen kisa. Tour on kolmiviikkoinen etappikisa, joka tänä vuonna starttaa Leedsistä, Isosta-Britanniasta heinäkuun viides päivä ja 21 etappia ja 3656km myöhemmin päättyy Pariisiin heinäkuun 27. Pisin etappi käydään kisan loppupuolella, kun pyöräilijät taivaltavat Carcassonnesta Luchoniin 237km, ja tämä on yksi kisan vuoristoetapeista, joita kisassa on muuten viisi lisää. Lyhin etappi puolestaan nähdään kisan 20 päivänä, kun on vuorossa henkilökohtaiset aika-ajot Bergeracin ja Périgueuxin välillä, 54 km.

Viime vuoden kisan voitti brittien Chris Froome, joka tosin on kenialaista alkuperää. Froome aloitti kilpapyöräilyn ammattilaisen vuonna 2008 ja vuonna 2011 hän saavutti ensimmäinen merkittävän palkintosijansa ollen toinen Espanjan ympäriajossa. Froome on saavuttanut myös muita kisa- ja etappivoittoja uransa aikana. Viimeisimmistä eli tämän vuoden kisoista Froome pokkasi myös Omanin ympäriajon voiton itselleen. Betsson myöskin uskoo Froomen uusivan viimevuotisen Tour-voittonsa tarjoten hänelle parhainta kerrointa tulevaa kisaa varten. Viimeisimmät kertoimet löytyvät tästä osoitteesta.

Myös Alberto Contador tunnetaan kovana pyörämiehenä, ja miehellä onkin takataskussaan Tour-voittoja menneiltä vuosilta sekä myöskin Espanjan ja Italian ympäriajojen voittoja. Contadorin uraa varjostaa vain vuonna 2010 annettu positiivinen doping-näyte, jonka seurauksena häneltä otettiin pois lukuisia ympäriajojen voittoja, kuten Ranskan ympäriajon voitto vuonna 2010 sekä lukuisia muita voittoja. Hänelle myös langetettiin kahden vuoden kilpailukielto. Jo aiemmin hänen nimensä pompsahti esiin dopingepäilyjen vuoksi, mutta tuolloin hän sai puhtaat paperit.

Contador tunnetaan kovana mäkiajajana, ja on tässä peitonnut muita taakseen. Joten Contadorin sopii ainakin uskoa olevan iskussaan tämän vuotisen Tourin vuoristo-osuuksilla, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät. Contador tunnetaan myöskin sitkeydestään, sillä vuonna 2004 hänet leikattiin aivoissa olevan verihyytymän vuoksi, mutta palasi uudestaan radoille seitsemän kuukauden sairausloman jälkeen ja nappasi saman tien Australian etappikisoissa viidennen etapin voiton. Joten, Contador kannattaa pitää mielessä myös vuoden 2014 Tour de France-voittajaa mietittäessä.